İMSAK'A 06:51
HABER GÖNDER
Google Earth Engine tarafından üretilen Google Earth Timelapse, son 34 yılda dünyanın nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor 1984’den 2018’e dek her sene çekilen görsellerden oluşturulan Google Earth Timelapse, görseller için Carnegie Mellon Üniversitesi CREATE Lab’in ürettiği “Time Machine” (Süre Makinesi) isimli kütüphanesinden faydalanıyor.
Google Earth Timelapse üzerinden Alaska’daki buzul erimesini, Kanada’daki madencilik faaliyetlerinin veya Almanya’daki inşaat alanlarının doğa üzerindeki etkilerini açık açık gözlemleyebiliyorsunuz.
Bolivya, Brezilya ve Madagaskar’daki orman alanlarının nasıl yok olduğunu, Hindistan’daki nehirlerin kıvrımlarının nasıl değiştiğini, Çin ve Las Vegas’taki şehirleşmeyi görebilmek doğrusu iklim krizini gözle görülür ayla getiriyor. Bilhassa Avustralya’daki yangınların yıllar içinde bölgede yarattığı başkalaşım, oldukça sarsıcı.
bu vesileyle Google Earth Timelapse’in gösterim hızını değiştirebiliyor ve aracı dilediğiniz yılda durdurabiliyorsunuz. Mesela 1990 yılında durup haritada gezinmeye devam etmeniz muhtemel. Zira CREATE Lab’in Time Machine kütüphanesi doğruca oluşturulan bu timelapselerde zoom yapabiliyor ve görsel içinde gezinebiliyorsunuz.
Google ekibinin, proje için Earth Engine’ı kullanarak son 30 yılda 5 farklı uydudan alınan 15 milyon uydu görselini birleştirdiğini de belirtmekte avantaj var. Görsellerin birçok USGS/NASA’nın ortak görüntüleme programı olan Landsat’ten alınıyor. Kısaca; 1970’den bu yandan dünyayı gözlemleyen Landsat; Google Earth Timelapse’in oluşturulmasında kayda değer bir role sahip.
Ayrıca 2015 ve 2018 yılları arasındaki değişimin gözlemlenebilmesi için ekip, Lansat 8 görsel kütüphanesini, Copernicus Earth gözlem programındaki Sentinel-2A uydusunun görselleriyle birleştirdi. Copernicus Earth programının Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yürütüldüğünü de ekleyelim.
Google Earth Timelapse’te çıkacağınız minik gezinti,iklim krizi konusundaki farkındalığınızı kayda değer seviyede arttırabilir.
Fiyatına karşılık pil performansı ile dikkatleri çeken Realme C11 incelemesi
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.
Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.