Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Metin Lokumcu’nun ailesi ile taraf avukatları katıldı.
Duruşmada şahit olarak dinlenen, olay tarihinde Hopa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Ofis Amirliği’nde vazifeli polis memuru S.B, olay tutanağında imzasının bulunmasının sorulması üzerine, imzanın kendisine ilişkin olduğunu söyledi.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hopa’da gerçekleştireceği miting nedeniyle, Başbakanlık muhafazalarının miting alanında mihmandarlığından sorumlu olduğunu anlatan S.B, olaylar başladıktan sonra kendisinin de biber gazına maruz kaldığını ve kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını aktardı.
Kendisinin olaylara müdahalede bulunmadığını savunan S.B, protesto eden kümenin saldırması üzerine çevik kuvvet gruplarının müdahale ettiğini söyledi.
Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Manzaralı Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya şahit olarak katılan devrin Artvin Çevik Kuvvet Şube Müdür Vekili H.T, olaylar büyüyünce küme tarafından polislerin üzerine taş ve sopa atıldığını, olayda Başbakan muhafazalarından birinin de ağır yaralandığını lisana getirdi.
Lokumcu’yu tanımadığını, olayların akabinde vefat ettiğini duyduğunu anlatan H.T, olaylar sırasında kendisinin de gaz kullandığını ve gaz kapsülünün elinde patlaması sonucu tekrar elinden yaralandığını söyledi.
Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS’le duruşmaya bağlanan polis S.D. ise pankart asan kümenin, kendilerine müdahale etmek isteyen polislere kalas ve yangın tüpleriyle saldırdığını, periyodun Hopa Emniyet Müdürü Fatih Ünlü’nün anonsla dağılmaları tarafında uyardığını, Lokumcu’nun da içinde bulunduğu kümenin dağılmaması üzerine evvel su, sonra gazla müdahale edildiğini kaydetti.
Artvin Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS’le duruşmaya bağlanan şahit 112 vazifelisi G.Ç. de olayların akabinde yürüyerek, şuuru açık halde ambulansa gelen Lokumcu’nun, şiddetli göğüs ağrısı olduğunu kendilerine söylediğini aktardı.
G.Ç, gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra Lokumcu’yu Hopa Devlet Hastanesi’ne getirdiklerini de kelamlarına ekledi.
Cumhuriyet savcısı ve avukatların dinlenmesinin akabinde mahkeme heyeti, dinlenmeyen şahitlerin dinlenmesine, belgedeki manzaraların ham hallerinin istenmesine, eksper ve keşif talebinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de düzenlenen AKP mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda, parti konvoyundaki araçlar taşlanmış, güvenlik güçleri havaya ikaz ateşi açmıştı.
Taşlı akında Başbakanlık Muhafaza Müdürlüğüne mensup bir polis memuru yaralanırken, olaylar sırasında rahatsızlanan emekli öğretmen Metin Lokumcu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.
Trabzon ve İstanbul isimli tıp kurumlarınca hazırlanan raporlarda, Lokumcu’nun bedeninde toksik unsurlar bulunmadığı, mevtin mevcut kalp damar hastalığının etkinleşmesi sonucu meydana geldiği belirtilmişti.
Lokumcu’nun vefatına neden oldukları gerekçesiyle olay günü misyonlu olan 13 polis hakkında “taksirle vefata sebebiyet vermek” cürmünden Hopa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Hopa Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
Güvenlik gerekçesiyle Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava, bu mahkemenin “görevsizlik kararı” üzerine Trabzon Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı. (AA)
Seçim şurası kararına karşın Erdoğan’ın afişlerini kaldırmadılar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.