Vücutta şişlik ya da kilo artışı anlamına gelen ödem günlük hareketlerin kısıtlanmasına neden olur. Genelde fiziki sorunlara neden olan ödemin ciddi hastalıkların da habercisi olduğu göz ardı edilmemelidir. Peki, ödem nedir ve niçin olur? Ödemle ilgili her şeyi yazının devamında bulabileceksiniz.
Ödem Nedir?
Sabah uyandığı vakit yüzünde, kollarında ve vücudunda anormal şişlik görenler için ‘’ ödem nedir? ‘’ sorusu örutubet kazanmaktadır. Bazı etkenlere bağlı olarak vücuttaki bazı dokular düzgüsel dışı sıvı biriktirmektedir. Genelde cilt altında biriken bu sıvıya bağlı olarak bacaklar veya akciğerlerde şişlik kısaca ödem görülür.
Daha çok sıcak dönemlerde artan ödem, tuz ve su tüketiminin arttığı her dönemde ortaya çıkmaktadır. Genel anlamda eklem bölgeleri ile beraber eller, ayaklar, kollar, bacaklar ve bilekler ödemin görüldüğü yerlerdir. Şişlikler ile beraber kişilerde kilo artışı görülür. Buna bağlı olarak sabah ve akşam saatlerinde tartıldığınız süre uçuk farklarla karşılaşabilirsiniz. Vücuttan atılması gereken suların birikmesi ve eklemlerde kendine yer bulması ile bu problem meydana gelir.
SH-Inside Post Content (After X Paragraph)
Ödem niçin Olur?
Bu problem ile çok sık karşılaşan kişiler ‘’ödem niçin olur?‘’ sorusuna bakılırsa önlem almak isterler. Farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelen ödem kadınların hayatını negatif olarak etkilemektedir. Gmeşhurk yaşamı ciddi anlamda zorlaştıran ödemin sebepleri şu şekilde açıklanabilir:
Kan dolaşımı olmaması: Hareketli bir yaşam çok önemlidir. Ancak ofiste çalışmak benzer biçimde farklı nedenlere bağlı olarak spordan, yürüyüşten ve hareketsiz yaşamdan uzak kalmak kan dolaşımını yavaşlatır. Bu durumda metabolizma yavaşlar ve vücut su toplamaya adım atar. Böylece ödem oluşur.
Tuz ve su tüketiminin artması: Ödemin en büyük zehri tuzdur. Tuzu çok fazla tüketmek en temel ödem sebebidir. Tuz nedeni ile vücudun su toplama oranı artar. Tuz dışında vücudun gereksinim duyan miktardan daha fazla su tüketmek de ödeme niçin olur.
SH-Inside Post Content (After X Paragraph)
Hava değişimi: Farklı bir iklime, sıcaklığa yahut aniden soğuk bölgelere gitmek ödeme niçin olur.
Regl dönemi: Her ay tertipli olarak adet dönemine giren hanımlar bu dönemden averaj 10 gün öncesinde şişlik yaşamaya başlarlar. Bu yüzden karın bölgesinde ödem oluşur.
Hamilelik dönemi: Hormonal değişikliklerin yaşandığı hamilelik döneminde vücut su ve tuz tutma miktarını artırır. Bu da ödem şişliklerine neden olur.
Ödem belirtileri nedir?
SH-Inside Post Content (After X Paragraph)
Ödemin farklı türleri vardır. Bu türlere bakılırsa ödem emareleri değişmiş olur. Periferik yani çukur ödemi ve pulmoner ödem farklı nedenlere bağlı olarak oluşur. Bu yüzden belirtileri de değişikdır. Ancak genel olarak ödemin emareleri şunlardır:
Nefes darlığı
Nefes nefese uyanmak
Solunum güçlüğü
genelde bacak ile kollardaki cildin alt dokusunun şişmesi
Gerilen yahut parlayan cilt
Karın boşluğunda şişlik
Ödemli kısımlara birkaç saniye el basılı tutulduğunda çukurluk oluşması
Yürümede zorlanma
Ödem rahatsızlığında görülen bu belirtiler nedeni ile doktora başvurulmuş olduğu vakit hastalığın teşhisi için bazı tetkikler yapılır. Fiziksel muayene ondan sonra ödem teşhisi için yapılan testler şunlardır:
Karın – bacak ultrasonu
Göğüs röntgeni
Kan tahlili
İdrar tahlili
Karaciğer, kalp ve böbrek fonksiyonları testi
Manyetik rezonans görüntüleme
SH-Inside Post Content (After X Paragraph)
Şişliğe neden olan soruna gore ödem tedavisi belirlenir. Karaciğere bağlı bir ödem oluştuğunda bireyin sigarayı bırakması istenir. Kroner kalp yetmezliğine bağlı bir ödem oluşursa tuz ve sıvı tüketimi denetim altına alınır.
Ödem tedavisinde temel amaç, sıvının kan damarları içinde tutulmaya çalışılmasıdır. Kan damarlarının dışarıya sızmasına yol açan etmenler ortadan kaldırılır ve kan damarı duvarının nedenleri belirlenir.
Vücutta biriken fazla sıvının atılabilmesi için idrar sökücü ilaçlar verilir. Farklı etkilere haiz olan direktifler yardımıyla fazla sıvının vücuttan atılması ve sıvı oranının azalması sağlanır. Ödemin sağlığa birçok zararı bulunmaktadır. Bu yüzden tedavisinin aksatılmaması gerekir.
Vücudun belirli noktalarında su birikmesine bağlı olarak meydana gelen ödem şişliği oluşmaktadır. Ödemin oluşmasını önlemek için öncelikle tuz tüketiminin azaltılması gerekir. Bir diğer müessir de fazla su tüketimidir. Her insanın vücut ağırlığına göre alması gereken su miktarı belirlidir. Bu miktarın üzerinde su tüketmek sıvı birikimini artırır. Bir öteki önemli etken ise işlenmiş gıdalardır. İşlenmiş gıdalar yerine doğal beslenmeye örutubet verilmelidir. Ödem sorununa iyi gelen organik çözümler şunlardır:
Her sıhhat problemi için etkili ve naturel kürler öneren İbrahim Saraçoğlu ödem kürü ile fazla şişkinliğinizden kurtulmanızı sağlar. Vücudunuzda biriken ödemin atılmasını elde eden ve kilo vermenize yardımcı olan ödem kürü için malzemeler şunlardır:
Yukarıda sıralanan malzemelerin hepsi blenderden geçirilir ve gün içinde bir kere aç karına içilir. Emziren annelerin mutlaka doktora danışarak bu kürü uygulaması önerilir. Kür içerisine isteğe bağlı olarak taze nane yahut dereotu atılabilir.
Prof. İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen ödem kürü tarifleri bu kadarla sınırlı değildir. Yukarıda verilen besinleri tüketmek istemiyorsanız hazırlamanız gereken malzemeler şunlardır:
Kiraz sapı
Lahana
Lahana ile kür yapmak için lahanaların dış yaprakları temizlenir ve 2 – 3 dal alınır. 3 su bardağı suda bekletilir ve tüketilir. Kiraz sapı kürü için 30 tane kiraz sapı ir bardak suda 5 dakika kaynatılır. Hazırlanan çay tertipli olarak tüketilmelidir. Kısa sürede etkisine sizlerde şaşıracaksınız
Halı Yıkama Dükkânı Açmak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.